rodos24.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φουντώνει η αντίδραση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κοινοποίηση

Συνεχίζονται με περισσότερη συμμετοχή οι κινητοποιήσεις. Ήττες καταγράφει η ΔΑΠ στις κατειλημμένες σχολές. Κατασταλτικούς μηχανισμούς επιστρατεύει η κυβέρνηση

Κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων.

Οι αντιδράσεις στον χώρο της εκπαίδευσης «φουντώνουν». Αυτό κατέδειξε και η πολύ μεγάλη συμμετοχή στην χθεσινή παν-εκπαιδευτική κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογες κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα.

Καταρρέει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Παράλληλα ο κυβερνητικός σχεδιασμός προκειμένου να παρουσιαστεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ως «κοινωνικά αποδεκτό αίτημα» φαίνεται να καταρρέει.

Η αρχή έγινε από τις πανεπιστημιακές σχολές. Εκεί όπου η ΔΑΠ, παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στους φοιτητές, θέλησε να συμμετάσχει στις φοιτητικές συνελεύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι καταλήψεις και κινητοποιήσεις των σπουδαστών.

Η μέχρι στιγμής εικόνα που καταγράφεται, παρά την σημαντική κινητοποίηση δυνάμεων από την Νέα Δημοκρατία είναι οι συνεχείς απώλειες συνελεύσεων από την ΔΑΠ. Ιδίως μάλιστα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και κυρίως σε αυτά που φέρεται να έχει δύναμη, όπως για παράδειγμα στην Νομική της Αθήνας η το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.

Προϊδεάζει για καταστολή ο κυβ. Εκπρόσωπος

Η εξέλιξη αυτή διέψευσε την εκτίμηση της κυβέρνησης που εκφράστηκε και χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως «έχουμε την αντίθεση δύο εικόνων. Από τη μία η συντριπτική πλειοψηφία των  φοιτητών, των καθηγητών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που θέλει, επιτέλους, να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον».

Μάλιστα προϊδέασε για κατασταλτική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων. Ενδεικτική ήταν η φράση του με την οποία επισήμανε πως  «υπάρχουν, αυτές οι θλιβερές μειοψηφίες, που γίνονται όλο και πιο μικρές μειοψηφίες, στις οποίες αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και για όλους τους φοιτητές -αν και κάποιοι εξ αυτών δεν είναι πλέον φοιτητές- που συμμετέχουν σε αυτές όλες τις κινητοποιήσεις, οι οποίοι αντιδρούν μόνο και μόνο γιατί αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως «είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα πανεπιστήμια ως ορμητήριά τους και εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου».

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αστυνομικές επιχειρήσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αφού – όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- πριν 10 ημέρες δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλλαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβειο Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φοιτητής και να υπάρξουν 4 συλλήψεις.

Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Παιδείας

Την ίδια στιγμή και απέναντι στο διογκούμενο κύμα καταλήψεων ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγγειλε χθες έκτακτη σύγκλιση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την ερχόμενη Δευτέρα. Αντικείμενο όπως όλα δείχνουν θα είναι η αναζήτηση μεθόδων αποτροπής των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αφού ήδη πάνω από τις μισές πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη.

Καθίσταται σαφές πως στην κατεύθυνση αυτή θα «εργαλειοποιηθεί» η τρέχουσα εξεταστική περίοδος. Αυτό δείχνει η προτροπή του υπουργείου Παιδείας μέσω εγκυκλίου προς τις πρυτανικές αρχές. Εκεί όπου επισημαίνεται ότι η τρέχουσα εξεταστική περίοδος μπορεί να διεξαχθεί και ψηφιακά.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο «η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του Α.Ε.Ι. για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας».

Ανάλογη πρακτική ακολουθήθηκε και από το υπουργείο Παιδείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα των καταλήψεων που καταγράφθηκε στα λύκεια της χώρας.

Μετακινείται η κατάθεση του νομοσχεδίου

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πάντως ο προγραμματισμός για την ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, «πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω». Είναι ενδεικτικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί «μέχρι τέλος Φεβρουαρίου». Όμως η  αρχική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου, δηλαδή τον Ιανουάριο.

πηγη/www.news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιουλία Καλλιμάνη: Κάνει την έκπληξη με ένα medley με ζεϊμπέκικα και το ολοκαίνουργιο hit «Έφυγε;» (βιντεοκλίπ)

Παραδίδεται ο νέος οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Συνάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ.Τσούλλου Νικολάου με την Πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου-Κολοσσός κ.Βάσω Μουτάφη»