rodos24.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κως – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: “Ανάγκη να στελεχωθούν Εισαγγελία, Πρωτοδικεία στα Δωδεκάνησα”

Κοινοποίηση

Στη παραδοχή ότι οι δικαστικές υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στο Πρωτοδικείο Κω που εξυπηρετεί τα νησιά του Βόρειου  Συγκροτήματος  και στα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου, Λέρου είναι υποστελεχωμένες, σε σχέση με τον τεράστιο όγκο εργασίας και λόγω προσφυγικού, προχώρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω Μανώλης Χατζηάμαλλος μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Κως – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: “Ανάγκη να στελεχωθούν Εισαγγελία, Πρωτοδικεία στα Δωδεκάνησα”

‘’Από τις 13 θέσεις στην Εισαγγελία Κω είναι πληρωμένες οι 7. Στο Πρωτοδικείο καλύπτονται οι μισές από τις οργανικές θέσεις ενώ δυο υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν λόγω του όγκου των υποθέσεων και των τεράστιων ευθυνών τις οποίες επωμίζονται ’’, σημείωσε ο κ. Χατζηάμαλλος.

Να σημειωθεί ότι στο Ειρηνοδικείο Καλύμνου αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί ούτε ένας υπάλληλος. ‘’Μας υποσχέθηκαν ότι θα τοποθετηθεί ένας επιτυχών από τον τελευταίο διαγωνισμό που «έτρεξε» πέρυσι ενώ θα μετατεθεί και δεύτερος από το Εφετείο της Αθήνας’’, σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκφράζοντας την άποψη ότι ‘’αδικούμαστε από την μη δίκαιη μεταχείριση στα θέματα στελέχωσης‘’.

‘’Δεν μπορεί’’, υπογράμμισε, “η Ρόδος και η Κως να αντέξει επιπλέον και τα προσφυγικά-μεταναστευτικά ζητήματα που μεταφράζονται σε χιλιάδες δικογραφίες.Το σύστημα έχει ξεφύγει από τα όρια του‘’, πρόσθεσε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ‘’ο μέσος αριθμός κακουργημάτων στην ανάκριση της Κω ήταν 50 ετησίως και σήμερα αγγίζει τα 158 δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν ενώ παραμένει ελλειμματικό το υπάρχον προσωπικό“.

Ο κ. Χατζηάμαλλος θεώρησε το αίτημα του κλάδου για αύξηση και κάλυψη των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, των εισαγγελέων και των δικαστών ακόμα και των εφετών επιτακτικό, περισσότερο από ποτέ, καθώς, όπως διευκρίνισε, αυτές οι υποθέσεις θα κριθούν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων από εφέτη δικαστή.

Δημιουργείται Κεντρικό Πρωτοδικείο στη Κω

Αναφορικά με τον νέο δικαστικό χάρτη και τη συγχώνευση  Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν είναι απαραίτητα κακό χαρακτηρίζοντας αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία με τους ειρηνοδίκες να γίνονται πρωτοδίκες μετά από επιμόρφωση στη σχολή δικαστών.

Ιδιαίτερα για τα Βόρεια Δωδεκάνησα σημείωσε ότι δημιουργείται ένα κεντρικό Πρωτοδικείο στη Κω και όλα τα Ειρηνοδικεία αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία που σημαίνει ότι θα μπορούν να δικάσουν περισσότερες κατηγορίες υποθέσεων ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι παραμένουν ως έχουν καθώς θα υπηρετούν στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Ολέθριο λάθος η αυστηροποίηση των ποινών

Ο κ Χατζηάμαλλος δεν έκρυψε την ανησυχία του σε σχέση με τις αλλαγές των κωδίκων,που είναι και σημείο αιχμής της συνεχιζόμενης κινητοποίησης των δικηγόρων, επισημαίνοντας τις σοβαρές αντιρρήσεις του κλάδου , ως προς την αυστηροποίηση των ποινών η οποία δεν θα οδηγήσει, όπως είπε , στην αντεγκληματική πολιτική που επιδιώκει η κυβέρνηση.

‘’Δεν είναι λύση για όλα η αυστηροποίηση, θεωρούμε ότι θα υπάρξει συμφόρηση στις Φυλακές και θα εγκλωβίσει ακόμα και προφυλακισμένους ανθρώπους και χαμηλής εγκληματικότητας μαζί με τους βαρυποινίτες και αυτό είναι ολέθριο λάθος. Η λύση είναι να φτιαχτούν δομές κοινωνικές και όχι νόμοι που θα γεμίσουν τις Φυλακές‘’, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω.

πηγη/www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

What Operational Excellence Really Means for Business Travel

admin

Συνελήφθη 44χρονος στη Ρόδο που έκλεβε τσάντες από γυναίκες

«Συνάντηση του Αντιδημάρχου κ.Τσούλλου Νικολάου με φορείς και εθελοντικές ομάδες για θέματα Πολιτικής Προστασίας»