rodos24.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελ. Ράπτη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας

Κοινοποίηση

«Ως υπουργείο Τουρισμού αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής […] και δημιουργούμε τις συνθήκες για να περάσει ο ελληνικός τουρισμός σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, με κεντρικό στόχο τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, μιλώντας σε ημερίδα της Γραμματείας Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας της ΝΔ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Philoxenia Hotelia, την οποία εγκαινιάζει απόψε η ίδια.

«Ο τουρισμός αποτελεί σταθερά, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε η κ. Ράπτη, επισημαίνοντας πως διανύουμε μια περίοδο θετικών μηνυμάτων για τον τουρισμό στη χώρα μας. «Το 2023 καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε έσοδα και αφίξεις τουριστών, ενώ τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ, με τα συνολικά έσοδα να αναμένεται να αγγίξουν περίπου τα 22 δισ. ευρώ. Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία και για το 2025, με βάση τις προκρατήσεις και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους επαγγελματίες του κλάδου τόσο κατά την φετινή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο, όπου η Ελλάδα ήταν η επίσημη προσκεκλημένη χώρα, όσο και στη δική μας Philoxenia», σημείωσε η κ. Ράπτη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μετά την πανδημία, η χώρα μας δεν πέτυχε απλά την ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής -οι ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επισκεπτών, που απαιτούν την προσαρμογή και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν.

Ανέλυσε, δε, τους στόχους της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση, που είναι η βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του τουρισμού και η αναβάθμιση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, είπε η κ. Ράπτη, «προχωράμε στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και αξιοποιούμε όλους τους χρηματοδοτικούς πόρους για έργα αναβάθμισης υποδομών, ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και προβολής του προϊόντος μας».

«Τουρισμός χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών του κλάδου δεν μπορεί να υπάρξει»

Η κ. Ράπτη εξήγησε πως στη βάση όλων των πρωτοβουλιών βρίσκεται η συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της αγοράς καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τουρισμός χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών του κλάδου δεν μπορεί να υπάρξει».

Προς αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε, «συγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου οι 13 Περιφέρειες της χώρας συμμετέχουν σε μια ζωντανή και παραγωγική διαδικασία διαβούλευσης σε κρίσιμα θέματα για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας», ενώ θεσμοθετήθηκαν και οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, που στηρίζονται στη σύμπραξη των φορέων της αγοράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Έτσι», ανέφερε η κ. Ράπτη, «οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν και να διαχειρίζονται το δικό τους ξεχωριστό, ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματά τους».

Πρωτοβουλίες και έργα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η υφυπουργός Τουρισμού έκανε επίσης μνεία στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους που στοχεύει στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού σε όλη τη χώρα, όλο το έτος, στην απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών της χώρας, αλλά και στη «δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού πλαισίου, σύμφωνα και με διεθνώς αποδεκτές πρακτικές».

Η κ. Ράπτη μίλησε και για τα έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 387 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν: την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, όπως χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων, τουριστικών λιμένων, ιαματικών κέντρων και καταδυτικών καταφυγίων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες, τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνεται καταγραφή και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών οινικού και γαστρονομικού περιεχομένου, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με σκοπό -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας με καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ιδιαίτερη, δε, αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή εφαρμογή “maiGreece” για φορητές συσκευές, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να διασφαλίσει ότι κάθε επισκέπτης θα έχει μία όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη εμπειρία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Στην ομιλία της, η κ. Ράπτη περιέλαβε και το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, που συστήθηκε με στόχο τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, ενώ αναφορά έκανε και στην ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, ενός έργου που, όπως τόνισε, στοχεύει στην αποτελεσματική παρακολούθηση της απόδοσης του τουριστικού τομέα, σύμφωνα με το μεθοδολογικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη εντάσσεται και η συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την κ. Ράπτη να σημειώνει σχετικά: «Εργαζόμαστε από κοινού για τη θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση και πιστοποίηση των ελληνικών ξενοδοχείων με βάση το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και τον τουρισμό κρουαζιέρας, «που αποδεικνύουν ότι διαθέτουμε τα αντανακλαστικά και τα εργαλεία να αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις», όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως «λαμβάνουμε μέτρα που έχουν ως γνώμονα την ανταποδοτικότητα του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες, που είναι και το ζητούμενό μας».

«Το Υπουργείο Τουρισμού», κατέληξε η κ. Ράπτη, «υλοποιεί τη στρατηγική του με ξεκάθαρη στόχευση: τη διαμόρφωση και την προβολή ενός τουριστικού μοντέλου που δίνει έμφαση στην ποιότητα, στην βιωσιμότητα, την αειφορία και σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Γιατί μόνο έτσι ο τουρισμός θα έχει μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες».

ERTNEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρόδος: Έκοψαν 15 ελαιόδεντρα στον πρόεδρο Κοινότητας επειδή τους πήρε τα κατσίκια

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της ΠΓ, οι αιχμές και οι συμβιβασμοί με το βλέμμα στο Συνέδριο την Πέμπτη – Πού αναμένεται ενδιαφέρον

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ για την Εγγραφή και Επανεγγραφή νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου για το παιδαγωγικό έτος 2024-2025