rodos24.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το 7ωρο ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα: Η Διακήρυξη των Αθηνών και τα μηνύματα Μητσοτάκη για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό

Κοινοποίηση

Νέα προοπτική στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιούργησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα. Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποχώρησε από την Αθήνα, μετά από έναν κύκλο συναντήσεων που είχε ο ίδιος σε ανώτατο επίπεδο, όσο και οι αξιωματούχοι που τον συνόδευαν.

Ο απολογισμός αυτής της ιστορικής επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικός και για τις δύο χώρες. Μετά από 1,5 ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δυο ηγέτες επισφράγισαν με τις δηλώσεις τους το νέο κλίμα που αποτυπώνεται στην κοινή διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Τούρκου προέδρου και θα επισκεφτεί την Άγκυρα την άνοιξη. «Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Είμαστε αδέλφια, δεν υπάρχει που τίποτα δεν μπορεί να λυθεί» είπε ο Ερντογάν. Ακόμη και στα θέματα που διαφωνούν, οι δυο ηγέτες κατέγραψαν τις διαφωνίες τους σε ήπιους τόνους. Ένα από αυτά ήταν και το θέμα των μειονοτήτων, στο οποίο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μηνύματα συνεργασίας και διαλόγου

Η υπογραφή του συμφώνου φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας, το πρώτο μετά την συμφωνία Βενιζέλου – Ατατούρκ το 1930, δείχνει την διάθεση των δυο πλευρών για να βελτιωθούν σημαντικά οι σχέσεις των δυο χωρών. Αποτυπώθηκε η βούληση Αθήνας και Άγκυρας για συνέχιση του θετικού κλίματος και της διαδικασίας προσέγγισης.

Πάντως, «προσεκτική» ήταν η τοποθέτηση Ερντογάν για τη Γάζα και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNEWS ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαφορές ασφαλώς παραμένουν, ωστόσο ακόμα και οι διατυπώσεις σε ακανθώδη θέματα εκτιμώνται ως ηπιότερες από το αναμενόμενο. Ως προς το Κυπριακό, Μητσοτάκης και Ερντογάν «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Πλέον, κρίσιμος αναμένεται ότι θα είναι ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας μέχρι το επόμενο ραντεβού τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη, ως προς το ότι αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Όλο το χρονικό

Σαρανταπέντε λεπτά επιπλέον της προκαθορισμένης συνάντησης διήρκεσε το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις κοινές τους δηλώσεις να στέλνει το μήνυμα ότι το επόμενο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τον όρο «αδέρφια» για Έλληνες και Τούρκους προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί».

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια (,,,) Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα. Και να μη γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας και με μεγαλύτερη μάλιστα συχνότητα. Στο πλαίσιο αυτό “κλείστηκε” νέο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν την Άνοιξη του 2024 στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας να προτείνει να παγιωθεί μια τουλάχιστον συνάντηση το χρόνο.

Το θετικό μομέντουμ στις σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκε με την υπογραφή της κοινής διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Σε αυτή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

 • τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.
 • θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε το σύμφωνο φιλίας στην Άγκυρα. Σήμερα, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, συνάπτεται Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει από την πλευρά του: «Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας και Διεθνούς Δικαίου. (…) Να γίνουν Ελλάδα και Τουρκία παράδειγμα για τον κόσμο».

Στο επίκεντρο των δηλώσεων και τα θέματα μειονοτήτων.

Το 7ωρο ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα: Η Διακήρυξη των Αθηνών και τα μηνύματα Μητσοτάκη για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «γέφυρες συνεργασίας και φιλίας αποτελούν και οι μειονότητες των δύο χωρών, γιατί η ισονομία και η ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητές του βοηθά στην αμοιβαία κατανόηση και στον αλληλοσεβασμό».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στις δηλώσεις του ότι «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Στην αναφορά του τούρκου Προέδρου σχετικά με την τουρκική μειονότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Στο σχόλιο του πρωθυπουργού ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανταπάντησε. Η κοινή συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα και με μια θερμή χειραψία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών καταγράφηκε και στο Κυπριακό. «Διαφωνούμε και στο Κυπριακό, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος».

«Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής» ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος,

Ο Ταγίπ Ερντογάν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο της τουρκικής προεδρίας για την Γάζα.

Την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησε η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το θετικό κλίμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή της άφιξής του. Στις 10.30 το πρωί -μισή ώρα δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη άφιξή του- το αεροσκάφος της τουρκικής προεδρίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τον Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι 15 συμφωνίες και μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία – Τι περιλαμβάνουν

Το 7ωρο ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα: Η Διακήρυξη των Αθηνών και τα μηνύματα Μητσοτάκη για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη διάρκεια της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη-Ταγίπ Ερντογάν υπογράφηκαν Μνημόνια, Συμφωνίες και κοινές Δηλώσεις-Διακηρύξεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τους Τούρκους ομολόγους τους για μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα υπογράφηκαν:

Συμφωνίες

1 . Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Υπογράφουν ο Υπ. Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος Υπ. Παιδείας κ. Yusuf Tekin

Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνια

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank κ. Ali Guney

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG – Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Invest in Turkiye κ. Burak Daglioglu

Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΒΒ κ. Cengiz Gunay

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

Υπογράφουν η Υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ.

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού

Υπογράφουν ο ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan

Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις

 1. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

Υπογράφουν η Υπ. Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Mehmet Ersoy

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών .

 1. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.

 1. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC – JETCO)

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου κ. Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

 1. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπογράφουν ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

 1. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

Υπογράφουν ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος Υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

 1. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ κ. Burak Akcapar

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί.

 1. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ

Υπογράφουν ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι – Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Βίζα «εξπρές» σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Αιγαίου

Έκλεισε η συμφωνία για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η άδεια θα δίνεται επι τόπου και θα έχει συνολικά 12μηνη ισχύ.

Ωστόσο θα ελέγχεται κατά πόσο πάει καλά η πορεία της και από τις δύο πλευρές. Μετά και από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Επιτρόπου Μετανάστευσης, η βίζα θα χορηγείται για επισκέψεις στα παρακάτω νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

 • Λήμνος
 • Λέσβος
 • Χίος
 • Σάμος
 • Λέρος
 • Κάλυμνος
 • Κως
 • Ρόδος
 • Σύμη
 • Καστελόριζο

Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ: Έχουμε 10 μήνες ήρεμων νερών – Υπάρχει γνήσια διάθεση να προχωρήσουμε

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα –με συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά-, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι αναδεικνύει αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες. «Υπάρχει γνήσια διάθεση να προχωρήσουμε. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις, είπε ακόμα. «Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία». Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε.

Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, είπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

πηγη/www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παύλος Μαρινάκης: Ανοικτός διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν γίνεται

«Εγκρίθηκε η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Προσομοίωσης Ευρωπαϊκών θεσμών της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου με τίτλο «Γνωρίζω την Ευρωπαϊκή Ένωση;» με διακριτικό τίτλο ‘’MyEU’’»

Τη μείωση του ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου